Δευτέρα, 1 Απριλίου 2013

Όρια στα όρια


Μια ακόμα πολύ ενδιαφέρουσα δράση έγινε το απόγευμα της Παρασκευής στον παιδικό σταθμό της Αμμούδας μετά από πρωτοβουλία του συλλόγου των γονέων των παιδικών σταθμών Δήμου Αγίου Νικολάου.
Καλεσμένη των γονέων ήταν στα πλαίσια ενός κύκλου ενημερωτικών διαλέξεων - συζητήσεων η παιδοψυχολόγος Αφροδίτη Πατεράκη. Το θέμα της 1ης συνάντησης στην οποία συμμετείχαν αρκετοί περισσότεροι γονείς από κάθε άλλη φορά, και εκπαιδευτικοί, ήταν «Όρια και κανόνες πότε και πως; Είναι απαραίτητο στοιχείο στην ανατροφή των παιδιών;»

 Μεταξύ των πολλών και ενδιαφερόντων στοιχείων που ανέπτυξε η κ. Πατεράκη μιλώντας με τους γονείς ήταν και το ότι είναι καλό να μπαίνουν όρια στα όρια ενώ χαρακτήρισε το θέμα των ορίων σαν ένα φανάρι. Το φανάρι έχει τις διαβαθμίσεις με το κόκκινο, στο όποιο περιλαμβάνονται όλοι εκείνοι οι κανόνες που δεν τους διαπραγματευόμαστε με το παιδί, έχει το πορτοκαλί όπου εκεί βρίσκονται οι κανόνες και τα όρια που αντέχουν μια κάποια μεταβολή ή οπισθοχώρηση – διαπραγμάτευση από τον γονέα και το πράσινο όπου εκεί όλα είναι ελεύθερα.

Το θέμα είναι να μην φτάνουμε σαν γονείς στο επίπεδο ώστε οι 70% των περιπτώσεων να βρίσκονται στο πορτοκαλί και να μην ξεχνάμε ότι ακόμα και ο αέρας να το σπάσει το φανάρι ή να το γυρίσει ανάποδα, τα χρώματα του παραμείνουν τα ίδια, κόκκινο, πορτοκαλί και πράσινο. Η κ. Πατεράκη μίλησε ακόμα και για την Αγία Τριάδα της παιδοψυχολογίας που είναι η υπομονή, η επιμονή και η ψυχραιμία και ότι με αυτά πορευόμαστε στην ανατροφή ενός παιδιού και την ηρεμία στην σχέση μας μαζί του. Είναι σημαντικό να συζητάμε με τα παιδιά μας και να μην χανόμαστε στην επικοινωνία μας μέσα στην πίεση της καθημερινότητας, να τους μιλάμε βρισκόμενοι στο ίδιο επίπεδο μαζί τους, σκύβοντας και κοιτάζοντας τα στα μάτια προσπαθώντας να μην ασχολούμαστε παράλληλα με κάτι άλλο.

Ανοίγουμε λοιπόν ένα δρόμο διαλόγου και κατανόησης και καταφέρνουμε να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε ένα παιδί που όσο περισσότερο το ακούμε τόσο πιο πολύ μας ακούει και αυτό καθώς μεγαλώνει. Με αυτόν τον τρόπο χτίζουμε τις βάσεις πάνω στις οποίες το παιδί θα μάθει από το παράδειγμά μας και από τις πεποιθήσεις μας για το τι είναι καλό και τι όχι. Ακόμα και τα όρια που βάζουμε στους εαυτούς μας σαν γονείς θα πρέπει να τα ακολουθούμε και να είμαστε συνεπείς ώστε και τα ίδια τα παιδιά να το βλέπουν αυτό.

Στην ολοκλήρωση της συνάντησης έγινε διάλογος με τους γονείς οι οποίοι έθεσαν πολλές και ενδιαφέρουσες απόψεις στην ομιλήτρια.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ
(Αναδημοσίευση από το http://e-fonien.blogspot.gr)

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το σχετικό υλικό. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου