Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Oλοκληρώθηκε ο κύκλος των ομιλιών.


Η τελευταία δράση του συλλόγου των γονέων των παιδικών σταθμών του Δήμου πριν από την αποχαιρετιστήρια εκδήλωση της φετινής χρονιάς που θα πραγματοποιηθεί στην πλαζ του ΕΟΤ στις 7 Ιουλίου το απόγευμα, έγινε το απόγευμα της Δευτέρας στο παιδικό σταθμό της Αμμούδας.
Η 3η κατά σειρά ενδιαφέρουσα ομιλία από την παιδοψυχολόγο ψυχολόγο Αφροδίτη Πατεράκη έκλεισε τον κύκλο των συγκεκριμένων δράσεων. Στην συνάντηση με τους γονείς καλύφθηκαν θέματα όπως το Πείσμα, οι Βρισιές, τα Χτυπήματα οι Δαγκωματιές, η Πιπίλα το Μπιμπερό και το Πάμπερ. Τι κάνουμε οι γονείς όταν τα παιδιά δεν τρώνε και πως αντιδρούμε όταν αυτά θέλουν να κοιμούνται στο δικό μας κρεβάτι.

Η κα. Πατεράκη συζήτησε με τους γονείς σχετικά και τους έδωσε μια σειρά από χρήσιμους κανόνες οι οποίοι και βγήκαν μετά από τις συναντήσεις που είχε μαζί τους σε όλη την διάρκεια του έτους. Πιο συγκεκριμένα τους είπε:

Προσπαθήστε να βλέπετε την πραγματικότητα μέσα από τα μάτια του παιδιού.

Αλλάξτε οπτική γωνία ώστε να έχετε καλύτερο οπτικό πεδίο.

Θυμηθείτε ότι το παιδί μαθαίνει περισσότερα από αυτό που είμαστε και λιγότερα από τις συμβουλές που του δίνουμε.

Μην αντιδράτε παρορμητικά και ανεξέλεγκτα. Αν φωνάζετε και χάνετε την ψυχραιμία σας, διδάξτε το παιδί ότι είναι φυσικό να χάνει τον έλεγχο όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως θα ήθελε.

Ξεκαθαρίστε ότι αυτό που δεν σας αρέσει είναι η ανεπιθύμητη συμπεριφορά του παιδιού και όχι το ίδιο το παιδί. Κριτικάρετε την συμπεριφορά του και όχι την προσωπικότητα του.

Μην εστιάζετε και μην σχολιάζετε συνεχώς τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές, αλλά ενισχύστε και ενθαρρύνετε τις επιθυμητές. Είναι φυσικό και αναπόφευκτο για το παιδί να κάνει πολλά λάθη. Ο δικός μας ρόλος είναι να το βοηθήσουμε με ευγένεια και σεβασμό να μάθει όλα όσα χρειάζεται για να προσαρμοστεί ομαλά στην πραγματικότητα και να αναπτύξει πλήρως τις δυνατότητές του.

Χαρίστε του ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο θα νιώθει άνεση, αποδοχή και αγάπη, ένα περιβάλλον που θα του ενισχύσει την αυτοεκτίμηση μέσα από τον σεβασμό που θα δείχνει απέναντι στο ίδιο.

Θυμηθείτε ότι είναι ανώφελο να διδάξετε κάτι στο παιδί όταν είναι θυμωμένο, πολύ κουρασμένο ή απογοητευμένο .

Έχετε υπομονή να περιμένετε μια πιο κατάλληλη στιγμή. Εστιάστε πάντοτε στην ποιότητα της σχέσης, στο χτίσιμο της και μετά στην επιβολή των καλών τρόπων συμπεριφοράς. Διότι πριν απ’όλα έρχεται η σχέση μας με το παιδί μας.

Βοηθήστε το παιδί να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του, να τα εκφράζει, να τα αποδέχεται και να τα διαχειρίζεται. Μη φοβάστε να κάνετε λάθη.

Να είστε έτοιμοι να αλλάξετε τη στάση σας.

 Να τολμάτε να αμφισβητήσετε τον εαυτό σας χωρίς να μειώνεται ο αυτοσεβασμός σας. Μην βιάζεστε να πετύχετε τον παιδαγωγικό στόχο σας.

Καλλιεργήστε σχέση αγάπης και όχι εξάρτησης. Οι ενοχλητικές συμπεριφορές που παρουσιάζει το παιδί είναι ενδείξεις ότι χρειάζεται να γίνουν αλλαγές στον τρόπο που επικοινωνούμε μαζί του. Χρησιμοποιήστε το χιούμορ για να αποσυμπιέσετε μια κατάσταση.

Προτιμήστε να το καταλάβατε και να επικοινωνήσετε μαζί του, παρά να το κρίνετε, να το αμφισβητείτε και να το παρατηρείτε.

Τέλος τόνισε ότι δύο βασικά πράγματα πρέπει να έχουν οι γονείς υπόψη τους.

 1. Αγάπη δεν σημαίνει να επιτρέπουμε τα πάντα στο παιδί και να υπομένουμε παθητικά τις απαράδεκτες συμπεριφορές του. Αγάπη σημαίνει να ενεργούμε δυναμικά (όχι επιθετικά) ώστε να το βοηθήσουμε να βελτιώσει τη συμπεριφορά του, να αυτονομηθεί και να ωριμάσει.

2. Πειθαρχία σημαίνει να καθοδηγούμε, να βοηθάμε και να ενθαρρύνουμε το παιδί ώστε να διορθώνει τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές και να αποκτά αυτοέλεγχο.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ
(Αναδημοσίευση από το http://e-fonien.blogspot.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου